Wat is het beste haardhout?

Via onze website zijn diverse soorten openhaardhout te koop. Maar wat is nou het beste hout voor úw houtkachel of haard? U ziet door de bomen de blokken niet meer! Beteropenhaardhout helpt u op weg door middel van dit overzicht. Of bekijk hier al ons haardhout!


STOOK MET OVENGEDROOGD HAARDHOUT

Nummer 1 regel bij het gebruik van het beste openhaardhout is dat het droog is. Droge blokken hebben een goede verbranding. Dit is zo belangrijk, omdat nat hout sist en zeer veel rook geeft. Dit vervuilt ook weer uw rookkanaal! Droge blokken sissen niet en geven een mooie vlam. Bovendien bent u ook nog eens goed voor uw rookkanaal en het milieu.

Beteropenhaardhout.nl verkoopt uitsluitend het beste openhaardhout, wat ovengedroogd en direct klaar is voor gebruik. Via onze website hoeft u er dus al niet meer op te letten of het al droog is, want al ons hout is al goed droog!


WAT IS HET BESTE BRANDHOUT?

Er zijn vele houtsoorten te koop. Maar wat is het beste haardhout dat u kunt kopen? Elke beste houtsoort heeft namelijk zijn eigen specifieke eigenschappen. Wij hebben het voor u op een rijtje gezet:
 

Elzen     

 Zacht 

Brandt snel

Rustige vlam

Berken

 Zacht

Witte schors
Brandt snel

Mooie, felle vlam

Essen

 Hard

Trage verbranding

Mooie, rustige vlam

Beuken

 Hard

Trage verbranding
Heerlijke geur

Mooi vlammenspel

Eiken

 Hard

Trage verbranding 
Ervaren stokers

Gaat meer gloeien,
Geeft heel veel warmte 


* Blokken staan op volgorde; van zacht- naar hardheid.
 

BESTE HOUTSOORT? KEUZE UIT ZACHTE- EN HARDE HOUTSOORTEN

Hoe harder het hout, hoe duurzamer u er mee kunt stoken. Dit betekent ook; hoe harder het hout, hoe minder gemakkelijk het hout te ontsteken is. Lichte soorten, waaronder elzen en berken hebben (door de zachtheid) een gemakkelijke ontbranding en geven in korte tijd meer warmte af. Eikenhout is de meest harde houtsoort en het duurzaamst, maar daardoor het minst gemakkelijk aan te steken. De kachel moet eerst goed warm zijn. Voor een mix tussen zacht en hard, kunt u het beste essenhout kiezen. Bij het gebruik van vuurschalen, raden wij altijd beukenhout aan.

Bent u een beginnende stoker? Dan raden wij altijd berkenhout aan. Berken heeft een hele gemakkelijke ontbranding. U hoeft weinig moeite te doen om dit hout te ontbranden en op gang te houden. Dit komt tevens door de kenmerkende witte schors.
Eikenhout is het meest geschikt voor ervaren stokers. De kachel moet eerst goed warm zijn, voordat u goed met de blokken eikenhout kunt stoken.


BESTE HOUTSOORT KIEST U ZELF

Onthoud dat stoken niet voor iedereen hetzelfde is. Wat de één een fijne variant vindt om mee te stoken, vindt de ander wellicht helemaal niet fijn. Het advies om de kachel warm te stoken met wat aanmaakblokjes/houtkrullen en aanmaakhoutjes. Stook daarna verder met de blokken openhaardhout naar keuze.

Klik hier en bestel nu uw haardhout!