Beste haardhout

Een aangenaam vuur om lekker bij te zitten met een kopje thee of glaasje wijn kan eigenlijk alleen met het beste haardhout. Dit ligt waarschijnlijk wel voor de hand, maar het kan nooit kwaad om dit nog eens te benadrukken. Schoon en droog hout steekt u makkelijker aan, maar nog belangrijker, u heeft geen last van donkere en vieze rook. Met het beste haardhout van beteropenhaardhout.nl kunt u ongestoord genieten van een prachtig vlammenspel en een behaaglijke warmte!

Beste soorten haardhout

Wat precies de beste soorten haardhout zijn, is geheel afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst moet u kijken naar waar u het haardhout in gaat branden, een grote open haard zal ander hout nodig hebben dan een kleine kachel. Daarnaast is het ook van belang om te weten wat voor vuur u wenst. Is een mooi vlammenspel voor u belangrijk dan is het niet slim om te kiezen voor een houtsoort dat meer smeult. Elke houtsoort heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen, we hebben deze overzichtelijk op een rijtje gezet voor u. Bekijk zelf wat de beste soorten haardhout zijn voor u:

Elzen     

 Zacht 

Brandt snel

Rustige vlam

Berken

 Zacht

Witte schors
Brandt snel

Mooie, felle vlam

Essen

 Hard

Trage verbranding

Mooie, rustige vlam

Beuken

 Hard

Trage verbranding
Heerlijke geur

Mooi vlammenspel

Eiken

 Hard

Trage verbranding 
Ervaren stokers

Gaat meer gloeien,
Geeft heel veel warmte 


* Blokken staan op volgorde; van zacht- naar hardheid.
 

Beste haardhout om te stoken

Droog hout is altijd het beste haardhout om mee te stoken! Het gebruik van droog openhaardhout is eigenlijk regel nummer één bij het stoken. Droge houtblokken hebben een goede verbranding, ongeacht de houtsoort, ze sissen niet en geven een mooie vlam. Bovendien is het beter voor uw gezondheid, het rookkanaal en het milieu omdat droog hout niet rookt. Uw buren zullen u ook dankbaar zijn wanneer u stookt met het beste hout. Droog haardhout is daarom altijd het beste om mee te stoken!

Beste haardhout kleine kachel

Elzenhout is wat ons betreft de beste keuze qua haardhout voor de kleine kachel, u heeft maar een paar blokken nodig om een mooi vuur te krijgen. Daarnaast is berkenhout een goede optie. Essenhout is voor middelgrote kachels en haarden een geschikte houtsoort. Dit komt doordat het mooi in het midden zit qua hardheid. Bij het gebruik van vuurschalen, raden we eigenlijk altijd beukenhout aan. Wilt u graag een mix van haardhout dat het beste in een kleine kachel kan? Combineer dan elzen met berken of essen. Het is ook mogelijk om een kant-en-klare openhaardhout mix aan te schaffen via onze webshop.

Beste haardhout voor beginnende stoker

Bent u een beginnende stoker? Dan raden we berkenhout aan. Berken heeft een hele gemakkelijke ontbranding. U hoeft weinig moeite te doen om dit hout aan te steken en op gang te houden. Eikenhout is het meest geschikt voor ervaren stokers. De kachel moet eerst goed warm zijn, voordat u optimaal kunt stoken met de blokken eikenhout. Hoe harder het hout, hoe duurzamer u er mee kunt stoken. Echter betekent dit ook: hoe harder het hout, hoe minder gemakkelijk het hout te ontsteken is. Hierdoor is hard hout niet het beste hout voor een beginnende stoker. Wel zijn onze aanmaak accessoires voor elke stoker prettig om te gebruiken.

Kortom: lichte soorten zoals elzen en berken hebben (door de zachtheid) een gemakkelijke ontbranding en geven in korte tijd veel warmte af. Eikenhout is de hardste houtsoort en het meest duurzaam, maar daardoor het minst gemakkelijk aan te steken.

Wat is het beste haardhout?

Droog hout is in alle gevallen het beste. Daarnaast kiest u de houtsoort die past bij uw kachel of haard en bij uw wensen. Daarbij is het goed om te weten wat voor stoker u bent: een beginnende of ervaren stoker. De keuze voor een bepaalde houtsoort is afhankelijk van uw ervaring.

Waar koop ik het beste haardhout?

Beteropenhaardhout.nl is het adres om uw haardhout te kopen. Al onze houtblokken voldoen aan de hoogste eisen voor brandhout, u krijgt dan ook altijd een ovendroog garantie! Daarnaast profiteert u van een snelle levering. Wanneer u op een werkdag vóór 14:00 bestelt, kan uw bestelling de volgende werkdag al bij u thuis op de stoep staan.